slide 1 slide 1
slide 2 slide 2
slide 3 slide 3
slide 4 slide 4
slide 5 slide 5
slide 6 slide 6
slide 7 slide 7


Varstveno delovni center INCE Mengeš

Biro / Član:
Jereb in Budja arhitekti


Tim in sodelavci:
Rok Jereb u.d.i.a., Blaž Budja u.d.i.a., Sara Zorzut u.d.i.a., Grega Smrekar u.d.i.a., Nina Majoranc u.d.i.a., Tadeja Božičnik u.d.i.a.


Lokacija:
Mengeš, Slovenija


Letnica projekta / izvedbe:
2009 / 2013


Naročnik:
Ministrstvo za delo, družino , socialne zadeve in enake možnsti RS


Velikost m2 (netto):
1.650,00


Investicija:
3.000.000,00 €


Status (natečaj, projekt, izvedba) in faza:
izvedba


Kategorizacija:


Avtor fotografij:
Blaž Budja


Poslopje varstveno-delovnega centra INCE Mengeš odpira vprašanje umeščanja sodobne arhitekture v historično tkivo vaškega okolja.
Hiša ob potoku na izrazito podolgovatem zemljišču z zasnovo sledi tako tipologiji vaškega jedra in organizacijskim prvinam starih domačij z delitvijo na gospodarsko dvorišče ob cesti in zasebni vrt ob potoku. Obenem pa za vodilo jemlje specifični program varstva in delovne terapije.
Uporaba tipičnih elementov tradicionalne gradnje v Sloveniji z „gankom“ - balkonom, uporabo lesa in obliko strehe, omilijo velikost in jo približajo merilu okoliškiih hiš.
Z razgibano obliko dvokapnice objekt ostaja v tipologiji vasi, obenem pa združi program v celoto.
Raznolika programa se pod kontinuirano streho zlijeta v skupni družabni prostor, ki povezuje uporabnike in zaposlene.
Zasnova okolice in krajinska ureditev z mehčanjem oblik in geometrij, izmikanje obstoječi vegetaciji in s prepletanjem roba grajenega, tvorita subtilen šiv objekta in naravnega okolja ob potoku.